Tilbage til normalen?
Nu er vi der næsten – om lidt er vi tilbage ved det normale – alt det vi kender.
Småsludren ved kaffemaskinen, sommerfesten og de ugentlige teammøder. Workshops, biografture, fredagskage osv 🥳🙌🏻💥
Men hov…. Er alt nu også som det plejer???
Tænker DU, at du vender tilbage til det du forlod?
Er du overhovedet interesseret i det?
Nogle ansatte har syntes, at det har været det fedeste, at arbejde hjemme og andre er helt i knæ, hvad angår motivation.
Så hvis der er noget, vi i hvert fald alle sammen MÅ have forstået nu ……
Så er det at vi mennesker er forskellige!
Jeg har selv længe haft en mission om, at man på arbejdspladserne tager langt mere hensyn til det perspektiv. At vi IKKE alle, har samme profil. (Hvis du er nysgerrig på, hvilken type du selv er, så er der nederst i nyhedsmailen et eksklusivt tilbud). Vores forskelligheder er vigtige, både når det angår kontorindretning, opgavetyper, mødeformer, kommunikationsformer og altså også hjemmearbejde.
Der er faktisk firmaer, der allerede nu, her efter Corona, helt har nedlagt de faste kontorpladser. Så sparer de huslejen og kan leje sig ind andetsteds til større samlinger. De har oplevet, at de ansatte faktisk er mere produktive. Andre har meldt ud, at fremover, skal de ansatte arbejde MEGET mere hjemmefra. Nogle ansatte klapper i hænderne over den udmelding, mens andre får klamme håndflader og begynder at hyperventilere ved tanken. Selv på arbejdspladser hvor det fremover er frivilligt, hvor meget man vil arbejde hjemmefra – vil det jo få en indgribende indflydelse på arbejdspladsens organisering og kultur. Måske vælger ens tætteste kollegaer at være hjemme og du selv møder frem til et ofte halvtomt kontor.
Hvad med det kreative miljø. Alt det vi giver hinanden uden at vi er så superbevidste om det?
På trods af ovenstående, mener jeg faktisk, som mange andre, at vi netop nu, har helt unikke muligheder for at bruge Coronakrisen til at forandre arbejdslivet til det bedre.
Mon vi kan vende os til møder i virkeligheden igen? Vi håber de bliver lidt mere effektive end zoom-møderne, men stadig ligeså underholdende 😂😂
FORSKERENS BUD PÅ, HVAD VI KAN LÆRE AF CORONAKRISEN…
Mange hjemmearbejdende er begyndt at vende tilbage til deres arbejdspladser. Derfor er det netop nu, vi skal beslutte, hvad vi skal have med af forandringer fra corona-laboratoriet, mener forsker Malene Friis Andersen, Ph.d. ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.
3 tilgange til læring af coronakrisen I kan få gavn af på jeres arbejdsplads:
1. Coronakrisen som brud
Lene Tanggard har skrevet en bog om vanebrud, hvori hun skriver at når vaner bryder sammen er der grobund for at noget nyt kan opstå. Corona er et brud – forandringen over dem alle, men det har også givet anledning til at tænke kreativt og tænke arbejdslivet på nye måder. Hvis vi tænker Corona som et brud, kan vi blive inspireret til at lære. Corona er et brud, der giver jer på arbejdspladsen et godt afsæt for at reflektere og skabe noget nyt.
2. Coronakrisen som “fremkaldervæske”
En metafor, som Anders Fogh Jensen, introducerede i sin bog allerede i 2011. Han mener at epidemier også fungerer som en fremkaldervæske, som kan tydeliggøre nogle ting, vi allerede kunne opfange med vores blotte øje – også inden epidemien ramt. Epidemierne trækker de ting endnu tydeligere frem. Coronakrisen, som en fremkaldervæske, har måske også på din arbejdsplads tydeliggjort nogle ting – måske noget I allerede vidste? Men Coronakrisen har fungeret som et forstørrelsesglas, der har fremkaldt de tendenser endnu tydeligere. Hvad har coronakrisen, fremkaldt hos jer, som I kan blive klogere på? Så I netop ikke bare kommer back to normal, men back to better?
3. Dobbelt-loop tænkning
Chris Argyris, har introduceret denne læringstilgang og skelner mellem single-loop tænkning og dobbelt-loop tænkning. Single-loop, er en måde at tilgå en problemstilling på, som er hensigtsmæssig, hvis I ved hvilken metode I vil arbejde med og hvad målet er. Altså når problemstillingen er af lav kompleksitet og hvor I måske kan trække på noget, I allerede har i værktøjskassen. Men Coronakrisen har en kompleksitet af dimensioner og derfor er det bedre at trække på dobbelt-loop tænkning. I det ligger der, at vi ikke nødvendigvis ved, hvad målet for vores arbejdsplads er, eller hvordan vi kommer derhen. Vi skal sammen famle os frem til et endnu bedre arbejdsliv. Doobelt-loop skaber plads til mange forskellige måder at arbejde på og vi skal favne kompleksiteten, så vi kan skabe et stærkere VI, der sammen kan gå ind i fremtiden.
Kilde: www.coronatrivsel.dk
Redskaber I kan bruge på jeres arbejdsplads i morgen…
På www.coronatrivsel.dk har Malene Friis Andersen’s forskerteam lanceret en vidensplatform, med værktøjer til både medarbejdere og ledere. Vi er specielt vilde med disse tre redskaber, som kan hjælpe dig og din arbejdsplads godt tilbage efter mange måneder på hjemmekontoret. De er lige til at printe ud og tage med til det næste teammøde 🌟👇
Nyt fra Christiansborg
Ny finanslov giver arbejdsgivere mulighed for at give sine ansatte et gavekort på 1200 kroner, uden at de ansatte skal betale skat af det.
Regeringen har i den nye finanslov afsat 250 milloner til stimuleringen af oplevelsesindustrien. I 2021 indføres der midlertidigt en særskilt skattefritagelse af gavekort til restaurationsydelser med en beløbsgrænse på 1.200 kroner årligt, som kan bruges til hoteller, restauranter og forlystelser, herunder teater- og biografforestillinger med videre.
Så hiv fat i din chef, så du, sammen dine kollegaer, kan fejre at I er tilbage på kontoret og få stimuleret jeres sociale hjerne igen. Eller er du leder, så brug denne mulighed for at give dine medarbejdere en social-oplevelse, der giver et lille boost mod normalen.
Kilde: Altinget.dk
DISC-PROFIL
Her hos VirksomhedAntroplogerne bruger vi ofte DISC-profiler i vores samarbejde med virksomheder, som et led i vores arbejde med virksomhedskulturen. Vi mener, at der netop nu, er momentum til at arbejde med kulturen og vi vil gerne hjælpe jer godt i gang.
Kontakt os hvis I vil have et godt tilbud på DISC-profiler, så vi kan hjælpe jer til at komme godt i gang med arbejdskulturen efter en lang hjemsendelse – se kontakt info herunder 👇
Copyright © 2017 -2019 | VirksomhedsAntropologerne, Søren Frichs Vej 52, 8230 Åbyhøj